ALCOHOLS, PHENOLS AND ETHERS important objective 12 bseb

Disclaimer/Notice as Provided by the Content Creator

It is my personal view

12th Chemistry In English

BSEB 12th Exam Chemistry VVI Important Objective Question Chapter Wise

11. ALCOHOLS, PHENOLS AND ETHERS

1. Which of the following alcohols gives 2-butene on dehydration by conc. H2SO4? 

(A) 2-Methyl propene-2-ol

(B) 2-Methyl 1-propanol

(C) Butane-2-ol 

(D) Butane 1-ol

Answer :- (C)

2. The functional group of alcohol is : 

(A) -COOH 

(B) -CHO

(C) -C= O

(D) -OH

Answer :- (D)

3. Alcohol is formed when one of the hydrogen of Alkane is replaced by :

(A) Hydroxyl group

(B) Aldehyde group

(C) Carboxylic group

(D) Chloro group

Answer :- (A)

4. Which of the following is most acidic ? 

(A) Benzyl alcohol

(B) Cyclohexanol

(C) Phenol

(D) m-Chlorophenol

Answer :- (D)

5. The formula of Phenol is : 

(A) C6H5OH 

(B) C2H5OH

(C) C3H4OH

(D) C6H6

Answer :- (A)

6. The I.U.P.A.C. name of CH3OC2H5 is 

(A) Methoxy methane

(B) Ethoxy ethane

(C) Ethoxy methane

(D) None

Answer :- (D)

7. The formula of methanol is : 

(A) CH3OH 

(B) CH3ONa

(C) HCHO

(D) CH4

Answer :- (A)

8. The product obtained when silica reacts with hydrogen fluoride is : 

(A) SiF4

(B) H2SiF6

(C) H2SIF4

(D) HASIF 

Answer :- (C)

 9. Which of the following is a formula of methoxy methane ? 

(A) CH3OCH3

(B) CH3COCH3

(C) C2H5OCH3 

(D) C2H5COCH3

Answer :- (B)

10. Formula of oleum is : 

(A) H2S2O7

(B) H2SO4

(C) H2SO3

(D) H2SO5

Answer :- (A)

11. Ethanol when heated with excess of conc. H2SO4 at 170° C gives : 

(A) Ethane

(B) Ethene

(C) Dimethyl ether

(D) Ethyl hydrogen Sulphate 

Answer :- (A)

12. Ethanol is soluble in water because it forms :

(A) Ionic bond with water

(B) Covalent bond with water

(C) Hydrogen bond with water

(D) All of these 

Answer :- (C)

Shubham PrakashLast Seen: Dec 22, 2022 @ 1:30pm 13DecUTC

Shubham Prakash

Shubham prakash



Published:
Last Updated:
Views: 11
Leave a Reply